Thursday, May 27, 2010

Hanki sinäkin itsellesi hevoskastan taimi tai hevoskastanjan taimia oman perheesi vaurauden ja onnen symbolikseksi ja saa onnesi näkymään

Hevoskastanja jo taimivaiheessakin pihassasi viestii ylellisyyttä, vaurautta ja onnea

Hanki sinäkin itsellesi hevoskastan taimi tai hevoskastanjan taimia oman perheesi vaurauden ja onnen symbolikseksi ja saa onnesi näkymään

Yhteydenotot ja nouto liki Tampereen keskustaa


e-mail: puutarhapalvelua (at) gmail.com

Sovitaan erikseen nouto sähköpostitse ja hinta paikan päällä taimikohtaisesti. Maksu käteisellä, ei luottokortilla, joten varaa tasaraha.

Valinnanvaraa on n. 1 m - 3 metrisiä hevoskastanjan taimia tarjolla
Tuntomerkit

Hevoskastanja kukkii touko-kesäkuussa. Valkoiset kukat ovat kookkaissa, pystyissä pyramidin muotoisissa tertuissa. Kukkatertut muistuttavat hyasintin kukintoa. Hedelmät ovat hyvin piikkisiä koteloita, joiden sisällä on yksi siemen, harvemmin kaksi. Siemenet ovat hevoskastanjoita.

Käyttö

Hevoskastanjaa käytettiin aiemmin hevosilla yskän ja hengenahdistuksen hoitoon. Kastanjat hakattiin rikki ja sekoitettiin rehuun. .. ja kas heppa oli taas mahdollisesti kunnossa siltä osin.

--------------------------------------------

Hevoskastanja eli 'Aesculus hippocastanum'

Toiselta nimeltään: Kauriinsilmä, Intian kastanja.

Istutettu: Vuosina 2000-2005 (kymmeniä kpl taimia).

Kuvaus: Komea lehtipuu, joka kasvattaa isot sormilehdykkäiset lehdet ja kookkaat, kynttilämäiset, valkoiset kukinnot. Hedelmät, jotka eivät ole syötäviä ovat ulkopinnaltaan piikkiset. Kaunis puistojen ja puistukäytävien puu, joka tuotiin Ruotsiin 1600-luvulla.


Kestää myrskyjä, mutta lehdet ja kukat kärsivät kovalla tuulella. Suhteellisen karaistunut laji, esiintyy istutettuna melko pohjoisessakin.
Puuaineksessa ei erotu sydänpuuta, se on pehmeää ja helposti halkaistavaa; käytetään usein sorvattuihin töihin. Valtavan suuri siemen, kastanja, sisältää parkkihappoja eikä siksi sovellu ihmisravinnoksi. Kastanjat ovat kuitenkin erinomaista talviravintoa peuroille. Jauhettua kastanjaa on käytetty käsienpesuaineena rasvaa liuottavan ominaisuutensa vuoksi.
Suku: Kuuluu hevoskastanjakasvien sukuun.

Kasvupaikka ja hoito: Suosii kosteahkoja, kalkkipitoisia multamaita aurinkoisella paikalla mutta
ei viihdy kuivassa maaperässä, jonka pH-arvo on alhainen.

Korkeus: 20-25 m, ikä hyvinkin yli 100 vuotta. Voi saavuttaa yli 300 vuoden iän, 40 metrin korkeuden ja 5 metrin ympärysmitan.

Istutus: Taimi-istutus. Istutusvälin oltava vähintään puoli metriä.
Muuta: Hevoskastanja kasvaa luontaisena Balkanilla. Sitä on istutettu jonkin verran koristepuuksi Suomessa, sillä se
menestyy hyvin ainoastaan Etelä-Suomessa.
Kukkien kieli: Hevoskastanja viestittää ylellisyyttä.

Siemenet myrkyllisiä ihmiselle, mutta villisiat, peurat, hirvet ymv popsivat mielellään

----------------------------------------------

http://hevoskastanjasi.blogspot.com/

------